viernes, 9 de febrero de 2007

Pros i contres del Windows Vista

Informació extreta del diari ADN del 31 de gener.


EL SISTEMA OPERATIU ES RENOVA DESPRÉS DE 5 ANYS I APAREIX AMB EL NOU PAQUET OFFICE

Quan va aparèixer Windows 3.0 el 1990, internet era una simple biblioteca virtual: els usuaris s'hi podien connectar, però no interactuar entre ells. El canvi va arribar amb els correus en pàgines web, com hotmail, que van amenaçar el poder de Microsoft Outlook. Ara, els nous Windows Vista i Office s'enfronten a una internet de masses.


Mentre els dos programes estrella de Bill Gates han estat estancats durant 5 anys, la informàtica ha viscut un canvi radical. El període de gestació ha sigut tan llarg que molta gent es pregunta si ha valgut la pena esperar. A curt termini és poc probable que la maquinària de Microsoft deixi de fer sonar la caixa enregistradora amb el seu software. Però a mitjà termini, se li acumulen els enemics.


Quan hagi complert el seu cicle, Windows Vista haurà de competir amb els programes nascuts on-line. Des de l'any passat, Google ha desafiat l'Office: ja hi ha una versió de Word i una altra de l'Excel on-line. Gratuïts i amb la mobilitat que permet la xarxa.
En principi no és una competència directa: Windows domina el mercat i aquesta tendència no sembla anar de baixa. El perill és que si cada vegada fem servir més internet, com així sembla, cada vegada necessitarem menys programes locals.

WIDGET, L'APLICACIÓ DE L'ANY 'TUNEJA' L'ESCRIPTORI


Els resultats de la Lliga, l'estat del trànsit, un post-it... Tot directament a l'escriptori del nostre ordinador. Un Widget (o gadget) és una petita aplicació que se superposa a la pantalla per oferir una informació concreta. Una funció per a cada widget, i tants widgets com funcions es vulguin. En els últims dies CNN, Newsweek i The New York Times apuntaven que el 2007 era l'any dels widgets.




La seua millor característica és la facilitat del maneig. Pel disseny, sembla que es puguin tocar, que són tàctics. Per les reduïdes dimensions i la mobilitat que tenen, hi ha la possibilitat de col·locar-los on es vulgui com si fossin un imant de nevera o un adhesiu. A més permeten molta informació d'un sol cop d'ull, dades que s'actualitzen soles i que són molt personalitzables. I ara, fins i tot n'hi ha per a blocs. L'únic inconvenient és l'espai virtual que ocupen a la pantalla: a l'escriptori hi ha cada vegada menys espais lliures i, menys encara, al navegador d'internet.

No hay comentarios: