miércoles, 31 de enero de 2007

Google Bombing

Google, en guàrdia davant el bombardeig

(notícia extreta del diari "Metro Directe" de Barcelona)

Que al teclejar “miserable” o “gafe” en el cercador Google apareguin enllaços a Ángel Acebes o a Zapatero, respectivament, no és casual. Es diu “bombing” i consisteix a relacionar intencionadament moltes webs diferents amb un terme. És a dir, que al buscar una paraula, per exemple, “great president” (gran president), el resultat és un enllaç a la pàgina de la Casa Blanca i a George W. Bush, i no a altra qualsevol.


El bombardeig no és res de nou: va aparèixer fa un parell d'anys després que naixés el cercador en 1997. Però és ara quan comença a aixecar butllofes, ja que l'empresa cotitza en borsa i ha de cuidar la seva imatge.

Dijous passat, el blog oficial de Google (enllaç en anglès) anunciava que acabarà amb el “bombing” perquè desvirtua els seus resultats de recerca i els fa quedar malament. Tanmateix, en la llista de resultats apareixeran comentaris en fòrums i articles sobre el tema perquè els usuaris no creguin que l'empresa pren partit o censura.

El canvi pot trigar un temps, dies o setmanes, segons experts en informàtica. Dependrà de l'empresa, que haurà de donar un repàs a totes les webs que té classificades.

Entretant, Google Espanya ha preferit no donar explicacions.

Una explicació més detallada sobre el bombing segons la Wikipèdia:

Un Google bomb (bomba Google) és un mètode mitjançant el qual és possible col·locar certs llocs web en els primers llocs dels resultats d'una recerca en Google utilitzant un text determinat. Aquest mètode explota la manera en el qual l'algorisme de recerca de google, amb PageRank treballa, ja que una pàgina obtindrà un lloc superior si és enllaçada per altres pàgines ja conegudes. S'aconsegueix incloent enllaços a la pàgina objecte del "Google bomb" en el major nombre de pàgines distintes possible, de manera que el text de l'enllaç sigui el criteri de recerca desitjat.

Des del 25 de gener de 2007, les "Google bomb" han estat deixades sense efecte pels enginyers de google.

Com aconseguir un Google bomb

Per a aconseguir un Google bomb, el cercador ha de trobar molts enllaços d'aquest estil:


'<'a href="dirección-del-sitio"'>'
Palabra o frase '<'/a'>'

Un bon mètode és afegir els enllaços a la signatura d'un usuari en fòrums, o copiar-lo en la plantilla d'un blog perquè aparegui en un gran nombre de pàgines i fins i tot amagar certs píxels en la pàgina que redireccionen amb la sentència anterior.

Obtenir resultats pot dur unes dues setmanes, i depèn en gran mesura de la difusió que tingui el projecte.

Com evitar el Google Bombing

Un webmaster la pàgina del qual ha estat afectada per una bomba Google, pot evitar-lo amb el següent codi HTML:

'<' meta name="googlebot" content="noindex, nofollow" '>'

No obstant això, aquest codi no s'ha d'usar en condicions normals doncs la web no apareixerà en els resultats de recerca de Google.

Funcionament

Es pot aconseguir un exemple de Google bombing si un usuari té moltes pàgines, i en aquestes enllaça a un lloc específic utilitzant un text específic en l'enllaç, per exemple ".... tinc por". Si un cerca en Google aquesta frase, sortirà com un dels resultats el lloc enllaçat, encara que no digui enlloc de la pàgina el text referenciat ".... tinc por"

La tècnica va ser exposada per primera vegada el 6 d'abril de 2001 en un article escrit per Addam Mathes. En aquest article, Mathes va encunyar el terme "Google bombing" i va explicar com va descobrir que Google usava aquesta tècnica per a calcular la classificació dels resultats de les recerques. Al provar amb una recerca introduint "internet rockstar", obtenia com primer lloc dels resultats la web de Ben Brown, encara que el text "internet rockstar" no apareixia en aquesta pàgina. Així es va adonar que Google donava aquesta web com resultat degut al fet que molts fans enllaçaven aquesta pàgina com el "internet rockstar".

No obstant això, la primera vegada que google bomb es va esmentar en la premsa pot haver estat, accidentalment, en 1999, quan alguns usuaris van descobrir que la recerca "more evil than Satan" ("més diabòlic que Satanàs"), enviava a la web oficial de Microsoft.

Curiosament, el terme "google bomb" va ser inclòs en el Diccionari Oxford de la Llengua Anglesa al maig de 2005.

Alguns exemples de Google bombs aconseguits

- “Ladrones” i “Siempre Ganaremos Algunos Euros”: apunten a la web de la SGAE.

- “Failure” (fracassat en anglès) i “miserable failure” (desgraciat fracassat en anglès): apunten a una biografia de George W. Bush en la web de la Casa Blanca. Els partidaris de Bush, per la seva banda, han intentat invertir aquesta bomba, pel que de vegades “miserable failure” apunta a la pàgina de Michael Moore.

- "French military victories" (victòries militars franceses en anglès): explota el tòpic que els francesos mai han guanyat una guerra. Mostra una pàgina que imita la pàgina d'error de google que suggereix el text “french military defeats” (derrotes militars franceses).

- “Una razón para esta barbarie”: en memòria de les víctimes de l'atemptat del 11 de març de 2004 a Madrid.

- “Encontrar un trabajo digno”: si busquem aquesta frase, apareix una pàgina estil "error 404" explicant per què no és possible trobar un treball digne, amb sou decent.

No hay comentarios: